Blogg

Läs för din baby

Ett litet barns språkutveckling börjar långt innan barnet kan säga sina första ord. Stimulera ditt barn genom att prata, sjunga och läsa. Lägg grunden till läsglädje med många spännande, roliga och färgglada böcker. Det ger kunskap och hjälper ditt barn att få ett rikt ordförråd. Själv upplever jag stor glädje när jag nu börjat läsa min ABC bok för lilla Leiah Maria.

Mamma Mia

Ett brev betyder så mycket …

Om detta sjöng Göingeflickorna 1964, med text och musik skriven av Thore Skogman. Posten hade en gång denna slogan i en reklamkampanj för att vi skulle skriva fler brev och vykort till varandra. Idag får man nästan aldrig personliga brev eller kort.

Våra hälsningar avhandlas idag på nätet. Här kan man se det mesta av vad vänner och bekanta hittar på, äter till frukost, har på sig, tänker och känner.

Vid en garderobsrensning hittade jag brev och vykort från släktingar som inte längre trampar på vår jord. Jag fastnade i flera timmar för att läsa, minnas och titta på gamla bilder. I högen fanns ett långt brev från min gudmor, Hjördis ”Villerollan” Carlsson. Hon målar upp en färgstark historia, nästan som en saga. Det handlar om hennes uppväxt, min farfars födelse och hur det spökade på deras farmors vind. Hon skriver om hur man plötsligt på äldre dar börjar fundera över sin bakgrund och hur lite man vet. Därför ville hon dokumentera det hon visste om släkten för att lämna det vidare till mig, min bror och mina kusiner. Idag mer än trettio år senare, får hennes rader nytt liv när jag läser. Hon har knackat på en gammal skrivmaskin och med rödpenna rättat och gjort små tillägg i kanten. Jag kan nästan höra hennes röst. Minns hennes fantastiska sagor som hon berättade medan hon stod och strök tvätt.

Om du vill synas och sticka ut, skicka ett brev! du sprider oväntad glädje och väcker uppmärksamhet i vår allt mer opersonliga och digitala tillvaro. Och du, glöm inte ringa dina vänner ibland! Alla dessa långa tröttsamma SMS som man knappt orkar läsa eller svara på. Tänk så mycket enklare det är att boka ett möte genom att ringa. Ett enda telefonsamtal för att hitta en tid som passar istället för en oändlig mängd meddelanden fram och tillbaka. Dessutom är det ganska trevligt att höra just din röst …

Mamma Mia

När är man för gammal …?

Vi lever i en tid och ett samhälle med mycket åldersdiskriminering. Du skall helst vara 25 år med 30 års livserfarenhet för att var attraktiv på arbetsmarknaden. 50+ och du kallas inte till intervju oavsett meritlista. En skrämmande verklighet när vi förväntas arbeta till 70 års ålder. Man blir inte äldre än vad man känner sig. I mitt huvud är jag fortfarande 30 år med massor av glädje och nyfikenhet på livet. En åldersmix av erfarenhet och stabilitet varvad med ungdom och nya idéer borde i min värld vara den optimala sammansättningen för ett kreativt och framgångsrikt företagsklimat.

”Vi åldras inte, vi mognar.”
Citat av Pablo Picasso

Min pappa, mina barns morfar och mitt lilla barnbarns gammelmorfar är inte för gammal för att läsa Mamma Mias ABC och skratta gott!

 

Semester, sol & bad!

Äntligen kom den efterlängtade solen och värmen. Första doppet i poolen avklarat! Det märks att många redan påbörjat sin semester. Vinkade av min grannfru som var på väg till landet. I handen hade hon en bok med ett vackert blommigt omslag. Jag kom på mig själv med att längta efter en riktigt bra bok. Tänk vad ett omslag kan vara lockande och inspirera till läsning!
Måste fråga henne vad det var för bok när hon kommer tillbaka. Jag har plockat fram några böcker som legat och väntat. Det brukar bli en hel del läsning under sommarmånaderna. En skön avkoppling vid poolen eller på terrassen.

Med kontoret hemma blir det lite jobb men också en hel del tid i trädgården och på golfbanan. Inspirerad av mitt lilla barnbarn har jag påbörjat skrivandet av nästa barnbok. Det blir en uppföljare till Mamma Mias ABC med färgglada djur, figurer och små sagor på rim. Enda problemet är att få tiden att räcka till för allt kul man vill göra.

Önskar alla en riktigt skön och solig semester!
Mamma Mia

Sommarläsning

Sommaren är här även om vädret så här långt inte varit det vi drömmer om. Regn och rusk! När regnet smattar mot fönstren och åskan mullrar i skyn är det mysigt att krypa upp i soffhörnet och läsa. Läs med känsla och inlevelse och gör sagan till ett spännande äventyr. Med rätt betoning och variation i rösten kan du skapa magi. Du fängslar barnet som lyssnar, ökar läsförståelsen och intresset för sagornas förtrollade värld.

Ha en skön sommar!
Mamma Mia

Välkommen till världen!

Leiah Maria, idag firar vi din födelsedag!
Mitt första lilla barnbarn, min älskade och efterlängtade dotterdotter. Livet är fantastiskt! Jag skall bli världens roligaste mormor! Det kan jag lova dig. Vi har inte träffats ännu men jag längtar efter att få se dig och hålla dig för första gången. Vilket äventyr det skall bli att få lära känna dig och upptäcka vem du är. Vi kommer att ha mycket kul ihop. Jag är ganska busig för att vara vuxen. Fråga din mamma och din moster Bim.

Det har varit en lång väntan men nu är den över. Så glad att din resa hit gått bra och att både du, din mamma och din pappa mår fint. Farbror Bertil är så glad, din gammelmorfar har fällt en tår och din gammelgammelmorfar 94 år hälsar dig välkommen. Vi har fått massor av grattis och likes på Facebook. Du anar inte vilken genomslagskraft sociala medier har! Men det får vi prata om lite senare. Du föds in i en värld som brusar och rusar fram. Men du och jag skall stanna upp ibland vi skall måla, rita och läsa sagor tillsammans. Som jag längtar!

Jag önskar dig all lycka på färden på en blommande stig genom världen!
Din Mormor

En bok blir till

Först föds tanken och drömmen om att göra en bok. Man går och värper, funderar och skissar. Vissa idéer kommer på natten. Jag började med illustrationerna till min ABC bok. Gjorde listor på vilka djur och figurer som skulle passa till respektive bokstav. Ritade, ritade om, klippte och klistrade. En del av figurerna känner jag en speciell kärlek till.
Isprinsessan, häxan på sin kvast och grodan med kronan på sned är några av favoriterna. Flera av bokstäverna har jag gjort om flera gånger innan jag kände mig klar att lämna till scanning.

Att få illustrationerna scannade och i digitalt format blev nästa milstolpe. Efter hundratals timmar av arbete med att skissa, rita och färglägga var det en obeskrivlig känsla att se provtrycken. Nästa steg var att bestämma format på boken och göra en layout. När färg och form var på plats var det dags att börja grunna på små kluriga rimsagor. Vissa dagar var det lekande lätt att rimma. Andra dagar lite svårare.

Med bankande hjärta var det så äntligen dags att skicka boken till tryck. Att vänta på provtryck var näst intill olidligt spännande. För att inte tala om dagen då böckerna kom och jag med darrande hand kunde öppna den första kartongen.

När jag nu sitter med min bok i handen är det en svindlande och härlig känsla.
Nu hoppas jag att många barn skall få nytta och glädje av Mamma Mias ABC.

Mamma Mia

Tankar på en soptipp

Jag står och tittar ner i en stor container med brännbart på soptippen i Sjöbo. Förundras över allt det som en gång var nytt och fint som nu ligger slängt och krossat. En tydlig påminnelse om vårt konsumtionssamhälle. Säkert finns det saker som skulle kunnat säljas på loppis eller skänkts till hjälporganisationer. En gammal tygklädd stol med kruma ben, en tavla med tjock guldram. Längst ner i botten ser jag en trasig bokhylla. Bokhyllan Billy.

För inte så många år sedan var bokhyllan, fylld med litteratur, en självklar inredningsdetalj i de flesta hem. Böcker hade ett värde i dubbel bemärkelse. Under några år arbetade jag som formgivare av Bra Böckers Gröna Lexikon. Då var ett komplett band en riktig liten skatt. Idag hamnar lexikon och andra böcker tillsammans med Billy i containern för brännbart.
En utveckling på gott och ont …
Vi spenderar allt mer tid vid datorer och läsplattor. Inte minst våra barn och ungdomar. Enligt en undersökning surfar 2-åringar på nätet 2 timmar om dagen. Redan vid 8 års ålder har våra barn problem med nacke och axlar. Med stavningskontroll behöver man inte längre lära sig stava och man skriver som man sms:ar och pratar. Vårt språk dör sakta men säkert ut …

Med min ABC bok vill jag inspirera föräldrar att läsa mer för sina barn. De minsta lär sig alfabetet genom lek, läsglädje och gemenskap. Att vårda språket och bevara värdet i den tryckta boken känns som en viktig uppgift i vår allt mer digitaliserad värld.

Mamma Mia