Tankar på en soptipp

Jag står och tittar ner i en stor container med brännbart på soptippen i Sjöbo. Förundras över allt det som en gång var nytt och fint som nu ligger slängt och krossat. En tydlig påminnelse om vårt konsumtionssamhälle. Säkert finns det saker som skulle kunnat säljas på loppis eller skänkts till hjälporganisationer. En gammal tygklädd stol med kruma ben, en tavla med tjock guldram. Längst ner i botten ser jag en trasig bokhylla. Bokhyllan Billy.

För inte så många år sedan var bokhyllan, fylld med litteratur, en självklar inredningsdetalj i de flesta hem. Böcker hade ett värde i dubbel bemärkelse. Under några år arbetade jag som formgivare av Bra Böckers Gröna Lexikon. Då var ett komplett band en riktig liten skatt. Idag hamnar lexikon och andra böcker tillsammans med Billy i containern för brännbart.
En utveckling på gott och ont …
Vi spenderar allt mer tid vid datorer och läsplattor. Inte minst våra barn och ungdomar. Enligt en undersökning surfar 2-åringar på nätet 2 timmar om dagen. Redan vid 8 års ålder har våra barn problem med nacke och axlar. Med stavningskontroll behöver man inte längre lära sig stava och man skriver som man sms:ar och pratar. Vårt språk dör sakta men säkert ut …

Med min ABC bok vill jag inspirera föräldrar att läsa mer för sina barn. De minsta lär sig alfabetet genom lek, läsglädje och gemenskap. Att vårda språket och bevara värdet i den tryckta boken känns som en viktig uppgift i vår allt mer digitaliserad värld.

Mamma Mia

Lämna ett svar